به توانایی تجهیزات یا یک سیستم برای کار رضایت‌بخش در محیط الکترومغناطیس خود، بدون ایجاد اختلال‌های الکترومغناطیسی غیرقابل‌تحمل برای هر چیزی در آن محیط، کیفیت توان (PQ) می‌گویند [۱]. به دلایل بسیاری از سال 1995 به این طرف، توجه بسیار زیادی به PQ معطوف شده است. همه‌ی تجهیزات قدرت نسبت به کیفیت بد توان کم‌تحمل‌تر شده‌اند. با آزادسازی[1] سیستم قدرت نیاز به مطالعه روی مقولات مختلف PQ افزایش یافته است، زیرا مصرف‌کنندگان برق کیفیت توان بهتری را تقاضا می‌کنند. تحلیل منابع اختلال PQ یک وظیفه‌ی مهم در راستای فهم رفتار سیستم قدرت است تا بتوان یک اقدام جبرانی موثر را شناسایی و پیاده‌سازی کرد.


در سال‌های اخیر، پژوهشگران شیوه‌های مختلفی را برای تحلیل، آشکارسازی و طبقه‌بندی مقولات مختلف PQ مورد مطالعه قرار داده و پیشنهاد داده‌اند. تبدیل فوریه (FT) تنها برای پردازش و تحلیل سیگنال‌های ایستا به کار می‌رود. FT مستقل از زمان است و درباره‌ی محتوای فرکانسی موجود در سیگنال حرف می‌زند. تبدیل فوریه‌ی گسسته (DFT) برای تحلیل محتوای فرکانسی موجود در سیگنال متناوب حالت پایا به کار می‌رود و برای تحلیل هارمونیک‌ها مناسب است. با این حال، برای آشکارسازی تغییرات ناگهانی یا سریع در شکل موج، یعنی فلش ولتاژ، حالت‌های گذار و سوسوزنی‌های ولتاژ و غیره، قابلیت ندارد. DFT معایب عمده‌ای از جمله توان تفکیک، نشت طیفی[2] و همچنین اثرات picket-fence دارد [۱]. برای مبانی موجک‌ها و تبدیل موجک می‌توان به [۲] مراجعه کرد.


تبدیل‌های فوریه‌ی زمان کوتاه (STFT) دارای محدودیت عرض پنجره‌ی ثابت بوده و به این دلیل برای تحلیل اختلال‌های غیرایستای PQ مناسب نیستند. مشکل همه‌ی روش‌های پردازش سیگنال بالا، اصل عدم قطعیت هایزنبرگ است که در آن کسی نمی‌تواند بداند که چه مولفه‌های طیفی‌ای در چه لحظه‌ای از زمان وجود دارند. ویژگی‌های یکتایی که مشخص‌کننده‌ی اختلالات کیفیت توان هستند و تکنیک‌هایی برای استخراج آن‌ها از اختلالات ثبت‌شده نیز در [۱، ۳] ارایه شده‌اند. مشکلات توان تفکیک ثابت STFT با استفاده از رویکرد تبدیل موجک (WT) که نیازی به مفروض قرار دادن شرایط سیگنال ندارد حل شده‌اند. به این دلیل این رویکرد برای ردگیری تغییرات در سیگنال شامل تغییرات سریع در مولفه‌های فرکانس بالای سیگنال بسیار مناسب است. رویکرد WT به طور خودکار عرض پنجره را تنظیم می‌کند تا توان تفکیک زمانی خوب و توان تفکیک فرکانسی ضعیف را در فرکانس‌های بالا، و توان تفکیک فرکانسی خوب و توان تفکیک زمانی ضعیف را در فرکانس‌های پایین به‌دست بدهد [۴، ۳].


برای دانلود مقاله اینجا کلیک نمایید