بیش از 50 درصد از مخازن نفت و گاز در جهان در مخازن کربنات نگهداشته می شوند (دوو و همکاران، 2011). مخازن کربنات بواسطه­ی عدم تجانس قابل توجه در مقیاس های متعدد اعم از میکرو مقیاس تا مقیاس گیگا شناسایی شده اند که این امر توصیف خصوصیات آنها را دشوار می سازد. کاربردهای ژئوفیزیکی در مخازن کربنات بطور کامل توسعه نیافته اند و و فراوانی آنها نسبت به کاربردهای مخازن سیلیسی آواری کمتر است (ماهباز و همکاران، 2012).


در سنگ های کربنات، فرایندهای پیچیده باعث تولید رسوب سازی و دیاژنز، دانه های ریز متخلخل و اندازه های مختلف منفذ می شوند که در تمام مقیاس های مشاهده و اندازه گیری رخ می دهند و منجر به طیف گسترده ای از سرعت موج صوتی می شوند که در آن دامنه سرعت موج فشاری  از 1700 تا 6600 متر بر ثانیه و سرعت موج برشی  از 600 تا 3500 متر بر ثانیه است (ایبرلی و همکاران، 2003).


سیستم منفذ ناهمگن در سنگ های کربنات بعلت برخی از فرایندهای پس از رسوب گیری مانند انتقال فیزیکی، دگرگونی شیمیایی، انحلال و دیاژنز است (انسلمتی و ایبرلی، 1999؛ آسفا و همکاران، 2003؛ ایبرلی و همکاران، 2003؛ ادم و همکاران، 2006؛ بائچل و همکاران، 2009). فرایندهای پیچیده رسوبی و دیاژنتیکی انواع مختلف منافذ را بوسیله­ ی انحلال مولفه هایی مانند منافذ پوکی قالبی ، منافذ پوکی روزنه ای، منافذ پوکی درون دانه ای، منافذ حفره ای و غیره تشکیل می دهند.


برای یک ترکیب معدنی معین و نوع سیال، دگرگونی در انواع منفذ ممکن است ناهمگونی نفوذپذیری مخزن را تحت تاثیر قرار دهد و به طرز چشمگیری سرعت موج صوتی را تغییر دهد که این امر نشان می دهد که سرعت موج صوتی نه تنها تابعی از کل تخلخل بلکه تابعی از نوع منفذ غالب نیز می باشد (انسلمتی و ایبرلی، 1999؛ دوو و همکاران، 2011؛ وانگ و همکاران، 2015). در نتیجه، برای تشخیص سنگ های مخزن کربنات، بسط یک مدل قوی از فیزیک سنگ ضروری است که می تواند عوامل مختلف زمین شناسی را بکار برد که بر خواص صوتی این سنگ ها اثر می گذارد (ژو و پاین، 2009؛ اوسث و همکاران، 2010).


برای دانلود مقاله اینجا کلیک نمایید